ΕΡΓΑΝΗ: Νέες υποχρεώσεις για τους εργοδότες

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΕΡΓΑΝΗ: Νέες υποχρεώσεις για τους εργοδότες


Υποχρεωτική γίνεται για τον εργοδότη η αυθημερόν καταχώρηση συμπληρωματικών πινάκων στο  Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», σε περίπτωση αλλαγής στοιχείων του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας του προσωπικού.

Η καταχώρηση θα πρέπει να γίνεται πριν την ανάληψη υπηρεσίας από τους εργαζομένους.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΕ ΤΙΤΛΟ

«Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία και άλλες διατάξεις»

1. Με τη διάταξη της παρ. 1, προτείνεται η καταχώριση στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» συμπληρωματικών πινάκων προσωπικού ως προς την αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας, το αργότερο ως και την ίδια ημέρα της μεταβολής και σε κάθε περίπτωση πριν την ανάληψη υπηρεσίας από τους εργαζόμενους. Με την προκειμένη τροποποίηση, καθιερώνεται ψηφιακά μια ιδιαίτερα απλή διαδικασία αλλαγής ή τροποποίησης του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας, με την οποία, όμως, διευκολύνεται και βελτιώνεται δραστικά ο έλεγχος της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας, ιδίως στις περιπτώσεις ευέλικτων μορφών απασχόλησης μειωμένου ωραρίου (μερική εργασία, εκ περιτροπής εργασία). Το σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», αποτελεί το πλέον σύγχρονο σύστημα αποτύπωσης των ροών απασχόλησης στον ιδιωτικό μισθωτό τομέα της οικονομίας, στο οποίο αποτυπώνονται κρίσιμα στοιχεία της αγοράς εργασίας. Πρόκειται για την -σε πραγματικό χρόνο- απεικόνιση ουσιωδών δεδομένων της αγοράς εργασίας. Παράλληλα, το σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», με τροποποιήσεις όπως η παρούσα, εμπλουτίζεται και βελτιώνεται, με ουσιαστικό στόχο τόσο την απλούστευση των διαδικασιών και την εξάλειψη γραφειοκρατικών βαρών των επιχειρήσεων όσο και την -υψίστης σημασίας- προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και ασφαλισμένων.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία και άλλες διατάξει

1. Σε περίπτωση αλλαγής ή τροποποίησης του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας, ο εργοδότης υποχρεούται να καταχωρίσει στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» της υποπαραγράφου ΙΑ.3 της παραγράφου Ι.Α. του άρθρου πρώτου του νόμου 4152/2013 (ΦΕΚ Α 107) συμπληρωματικούς πίνακες προσωπικού ως προς τα μεταβληθέντα στοιχεία, το αργότερο ως και την ίδια ημέρα της ημέρας αλλαγής ή τροποποίησης του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας και σε κάθε περίπτωση πριν την ανάληψη υπηρεσίας από τους εργαζόμενους. Από τη δημοσίευση του παρόντος κάθε αντίθετη διάταξη καταργείται.